maart 18, 2017 Cholesterolverlagend dieet helpt je LDL cholesterol snel te verlagen waardoor het HDL verhoogt!

Cholesterolverlagend dieet: Wat is het en hoe werkt het?

Wanneer je dit leest kan het zijn dat je te maken hebt met een te hoog cholesterol. Je zoekt een oplossing en bent terecht gekomen bij het cholesterolverlagend dieet. Er zijn nog best een aantal mensen die hiermee kampen. Vaak ligt de oorzaak in ongezonde voeding, maar ook door een bepaalde manier van leven. Wij laten je hieronder zien hoe je met een cholesterolverlagend dieet gezonder kunt worden! En tegelijkertijd je hiermee ook op een gezond gewicht komt!

Hoe kan een te hoog cholesterol ontstaan?

De oorzaak van een te hoog cholesterol is vaak terug te leiden naar verkeerde voeding. Eet je in overmaat producten met onverzadigde vetten? Dan loop je een groter risico op een te hoog cholesterol in je bloed. Dit kan leiden tot klachten en dient dan ook snel te worden aangepakt. In sommige gevallen kan het zelfs leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Ook te grote hoeveelheden suikers en zouten kunnen je cholesterol doen laten verhogen. Het is dan ook belangrijk serieus naar je voeding te kijken. Dit ga je dan ook met een cholesterolveragend dieet serieus aanpakken en op orde brengen.

Goed (HDL) en slecht (LDL) cholesterol

Naast slechte cholesterol (LDL) heb je ook goed cholesterol (HDL) wat je juist gezonder gaat maken. Indien deze in je bloed stijgt zal het ook helpen je slechte cholesterol (LDL) te verlagen. Het is belangrijk om met de juiste voeding het slechte cholesterol aan te pakken wanneer deze te hoog is. Het gebruik van onverzadigde vetten die je bv. in olijfolie kunt terugvinden is al een simpele doch gezonde aanpassing. En zo zijn er nog een hele hoop andere dingen die je kan aanpassen in je voeding.

Wat kan je doen om je slechte (LDL) cholesterol te verlagen

Om te weten wat je moet aanpassen is het goed in beeld te brengen wat je nu allemaal eet. Vervolgens is het zaak om de producten te vermijden waar teveel onverzadigde vetten, suikers en zouten in zitten. Het is dan ook de bedoeling dat je veel meer onbewerkte producten gaat eten. Een cholesterol verlagend dieet kan je daarbij helpen. Je krijgt dan namelijk aan de hand van duidelijke recepten de gezonde voeding binnen die jouw lichaam nodig heeft. Het is dan aan te raden een dergelijk dieet te volgen, gecombineerd met een aantal andere aanpassingen in je leefstijl. Indien dit nodig en van toepassing is.

Het beste cholesterolverlagend dieet!

Het DASH dieet is een dieet dat je helpt met het verlagen van je cholesterol en het verlagen van je bloeddruk als deze te hoog is. Dit dieet is deskundig samengesteld door medici en heeft als voornaamste doel mensen gezonder maken. Daarbij is het ook zo dat je ermee op een gezond gewicht raakt. Overgewicht is namelijk ook een veroorzaker van een te hoog cholesterol. Het hangt allemaal met elkaar samen. Je zal dan ook met dit dieet alle problemen gelijktijdig aanpakken. Zo wordt je gezonder en kom je ook op een goed gewicht terecht dat bij jouw past.

Welke stappen kun je nog meer nemen tegen te hoog cholesterol

Hieronder geven we je nog een paar tips mee die kunnen helpen bij het verlagen van je LDL cholesterol.

Stoppen met roken!

-Stoppen met roken! Als je rookt is het verstandig hier direct mee te stoppen. Je kan dit op verschillende manieren doen zoals met pleisters, alternatieven of natuurlijk gewoon “cold turkey”.

Minder alcohol drinken!

Ben je een fervent drinker of hou je wel van een paar glaasjes per dag? Dan is het verstandig hier flink in te minderen. Zorg ervoor dat je niet meer dan 2 drankjes per dag drink voor een man en 1 drankje voor een vrouw. En doe dit ook niet elke dag van de week maar een paar. Neem bij voorkeur rode wijn gezien het positieve effect op je gezondheid. Geniet dus af en toe van een drankje maar overdrijf het zeer zeker niet. Je hebt het namelijk niet nodig, niet drinken en af en toe een wijntje is dus het beste.

Ga meer bewegen!

Doe je niet aan sport en heb je een zittend beroep? Dan is het tijd om in actie te komen. Begin je net, overdrijf het dan niet. Maar loop eens wat langer met de hond, of ga een beetje joggen of hardlopen. Je kan ook een abonnementje nemen bij de sportschool en je hier laten begeleiden. Fitness, krachttraining, spinning en nog veel meer zijn allemaal opties die je kan doen voor een betere conditie. Begin er gelijk mee!

Hoe lang moet je een cholesterolverlagend dieet volgen?

Dat verschilt per persoon. Je cholesterolgehalte (LDL = slechte cholesterol) zal worden verlaagd en je zal een gezond gewicht krijgen. Zet ook na het dieet je gezonde levensstijl door!